Ako si vybrať prvého slimáka?

Vytvorené: 07.12.2021, Autor: Jaro Kalafus


  Chov afrických slimákov patrí k najjednoduchším v terararistike, a vďaka tomu sa do chovu môže zapojiť takmer každý.

Informácie o jednotlivých druhoch sú k dispozícií v navigácií stránky - Reticulata, Fulica a ďalšie. Každý druh ma špecifické požiadavky, no nelíšia sa veľmi medzi sebou. Takmer všetky slimáky ktoré majú v názve achatina (Lissachatina, archachatina...) vyžadujú vlhkú ubikáciu, kokosové vlákno a šťavnatú stravu. Stromové slimáky nenarastú tak ako africké z rodu napríklad Reticulata, Fulica, Ghana alebo Ovum XXL. Majú aj iné požiadavky na terárium vlhkosť apod. Na tejto stánke popíšem pár druhov, ktoré sú vhodné pre úplného začiatočníka, pre skúsenejších a náročných slimákov na chov. Rovnako ako rastie náročnosť na chov, rastie aj obtiažnosť na zakúpenie, ich cena a vzácnosť.

S chovom by som určite odporúčal začať s najľahším a najjednoduchším druhom, postupne sa dostávať k "vyššej obtiažnosti". Eliminujete tým neznalosť a precenenie schopností, ktoré by mohli stať afrického slimáka život. Samozrejme, nie je to nemožné, začať rovno najťažším levlom.

V nasledujúcich sekciách budú popísané len niektoré druhy, s ktorými mam osobnú skúsenosť alebo informácie z prvej ruky. Druhov je niekoľko tisíc, ktoré sa dajú získať do chovu naprieč celou európou.

Afsli.sk - Achatina, Reticulata, Fulica, Immaculata, Archachatina, Lissachatina




Jednoduchý chov - Začiatočník



Lissachatina fulica hamilei Dark Body
Lissachatina fulica hamilei Albino Body
Lissachatina reticulata classic
Lissachatina reticulata Albino

     

Chov spomenutých slimákov sa radí medzi jednoduchý hlavne preto, lebo zvládajú aj náročnejšie podmienky na život. Nepotrebujú špeciálne podmienky, bez ktorých by mohol byť ohrozený ich život. Je však dobré mať na pamäti to, že tieto druhy sa rozmnožujú veľmi rýchlo a až štyrikrát ročne môžu naklásť do 500 vajíčok. Odporúčam dôkladne naštudovať záložku SELEKCIA, ak sa rozhodnete ponechať niekoľko ďalších slimákov vo vlastnom chove. Neodporúčam nechávať tieto druhy na následný predaj, darovanie, pretože týmto druhom sú všetky "trhy" prepchaté. Treba mať aj na pamäti to, že tieto slimáky sú veľký škodcovia pre životné prostredie v naších končínách - nemajú predátora, ktorý by ich likvidoval v prírode. Preto, ak budete chcieť ukončiť chov, je vhodné slimákov darovať do ZOO, predajní so zvieratami alebo zmraziť - bezbolestné a najrýchlejšie usmrtenie slimákov. Tieto druhy sú spokojnejšie keď sú chované v skupinách, ale ako prvých slimákov odporúčam len jedného. Sám sa neoplodní, naučíte sa všetko potrebné a potom môžete prejsť na náročnejší druh, prípadne viac kusov.


Ťažší chov - Stredná obtiažnosť



Lissachatina IREDALEI
Lissachatina IREDALEI ZANZIBAR
Lissachatina Zanzibarica
Pleurodonte excellens

     

Štyri druhy ktoré sú zaradené v kategórií "stredná obtiažnosť" sú rozmerovo menšie oproti "ľahkému chovu" a hlavný rozdiel je aj ten, že sú to najmä stromové slimáky. Radi lezú po vetvách a v ubikácií majú lístie, mach prípadné čerstvé vetvy vybraných stromov. Tieto slimáky rodia živé mláďatá, ktoré sú často v menších počtoch ako pri klasických afrických slimákov (fulica, reticulata, immaculata). Pleurodonte excellens je špecifický svojím zatočením ulity na stranu a je plochá.


Náročný chov - Profesionál



Čoskoro doplnené informácie o vlastné skúsenosti