Aký zdroj vápnika využiť pre afrického slimáka?

Vytvorené: 21.12.2021, Autor: Jaro Kalafus


  Vápnik je jedna z najdôležitejších zložiek stravy pre slimáky (a samozrejme je potrebný takmer pre všetky živé tvory), ako ho teda dať slimákom v najlepšej forme? Ak sa spýtate kdekoľvek, odpoveď je takmer vždy - sépiová kosť. Ale je to skutočne dobrá voľba, ktorá dodá dostatočný vápnik pre slimákov? Je niečo lacnejšie a efektívnejšie? Celé sa to pokúsim popísať a vysvetliť v tomto článku.



Sépiová kosť


Sépiová kosť

  Sépiová kosť je redukovaná z pôvodnej schránky dvojžiabrových hlavonožcov, ktoré zaraďujeme do kmeňa mäkkýšov. U sépie dlhým vývojom zmenila svoj význam a stala sa vnútorným orgánom.

 Podľa druhu sépie býva jej tvar oválny, kopijovitý alebo kosouholníkový, býva približne rovnako dlhá ako plášť. S rastom sépie prirastajú jednotlivé lamely sépiovej kosti, u tropických druhov jedna denne, u chladnomilnejších jedna za dva až tri dni.

 Sépiová kosť sa tradične používa ako veľmi kvalitný zdroj ľahko prijímatelného organického vápnika pre domáce chovy mnohých druhov zvierat, obzvlášť pre korytnačky, jaštery, vtáky, slimáky atď. Obsahuje minimálne 30% využiteľného vápnika a 0,03% fosforu. (Minerálne vápnik napr. Ľudské telo zužitkuje len z necelých 5%).

  Cena sépiovej kosti je rôzna, závysí na rozmeroch sépiovej kosti a spôsobe opracovania. Opracovaná sépiová kosť ma bielu farbu, neopracovaná hnedastú až tmavosivú. Opracovaná kosť sa dlhšiu dobu namáča do bielidla a následne suší. Vhodnejšia ja prírodná neopracovaná, len ta viac nasáva vlhkosť a preto ich treba častejšie meniť. Cena v "pet" obchodoch je približne 2€ za 10-12cm a 2,6€ 12-16cm. Často mám k dispozícií zbytky, tak ak potrebujete, skúste ma kontaktovať v kontaktnom formulári, cena je polovičná ako v obchode. Kontaktný formulár

  Používanie sépiovej kosti - Sépiová kosť sa vždy ukladá hladkou tvrdou stranou k substrátu - túto stranu slimáky nedokážu zjesť. Je potrebné sledovať či slimáci neprevrátili sépiovú kosť.


vapnik v prasku


Vápenec - vápnik v prášku

  Vápnik v prášku je vhodný používať najmä pre slimáky ktoré majú poškodenú ulitu, čoskoro budú mať znášku, alebo ju práve zniesli. V prášku je cca 90% využiteľného vápniku - uhličitan vápenatý. Získava sa z vápencovej rudy a hornín.

Cena je približne 3€ za 125g, dá sa kúpiť vo väčšom balení (5-25kg) za výrazne nižšiu cenu, ale pokiaľ nechováte 100+ slimákov aby ste to spotrebovali za rok-dva, nemá význam to kupovať.

  Používanie vápniku - poprašiť potravu, substrát, alebo na plastový tanierik - nech neabsorbuje vlhkosť, pretože potom vznikne hmota, podobná sádre.


dolomit


Dolomit - drvený, vhodný do substrátu

  Dolomit na vysoký obsah vápnika a horčíka a počas toho ako sa slimáky zahrabávajú do substrátu, môžu ho nájsť a pochutnať si na tom. Najvhodnejšie je to používať len pri malých slimákoch, ale neurobíte chybu ak ho budete mať aj pri dospelých, ktoré sa chystajú na znášku.

Cena je približne 20€ za 50kg, ale tiež je to zbytočne veľké množstvo, kedže na jeden box miniete napríklad 100g pri výmene substrátu (400-500g ročne)

  Používanie dolomitu - Posypať substrát - zamiešať ho, ale nedávať veľké množstvo (lyžicu na 3 litre substrátu), pretože môže začať zapáchať substrát. POZOR, nebudú rásť kyslomilné rastliny a mach.



Škrupiny z vajec

  Škrupiny z vajec obsahujú vysoký podiel vápnika, takže dokážu dodať slimákom to, čo potrebujú. Škrupiny môžu byť zo slepačích vajec, kačacích, husacích, slimačie vajíčka zo skúšobnej alebo nechcenej znášky, prepeličie alebo napríklad korytnačie. Príprava škrupín na konzumáciu pre slimákov je jednoduchá.

  Škrupiny je vždy dôležité dôkladne umyť (aj z vonkajšej strany, aj z vnútornej strany). Po umytí, je potrebné ich upiecť buď v mikrovĺnnej rúre, alebo klasickej rúre. V mikrovĺnnej rúre na 5 minút na plný výkon - ak by začali hnednúť skôr, je potrebné ich vybrať. V klasickej rúre, približne 15minút na 200°C. Po upečení budú krehké a ideálne ich je rozdrviť v mažliari alebo v smoothie mixéri (ak ma funkciu drvenie ľadu, dokáže to urobiť na jemno). Je potrebné ešte oddeliť blany ktoré ostali a nevymyli sa dobre.

  Škrupinami, ak sú rozdrvené na jemno, je vhodné posypať potravu, prípadne nasypať do nejakej nádobky.



Záver

  Dopracovali ste sa k záveru. Čo je teda najlepšie použiť? Kombináciu všetkých variánt. Všetko splní účel, a to spevnenie ulity, prípadne vajíčok slimákov.

  Sépiová kosť je dobrá, pretože je dostupná a relatívne lacná na množstvo. Nevýhoda je tá, že aktuálne (december 2021) je veľký nedostatok sépioviek. Ak naberú vlhkosť, môžu začať plesnivieť a zapáchať.

 Vápnik je zase dobrý v tom, že je to vysoký obsah čistého vápniku a teda dokáže rýchlo pôsobiť. "Zranený slimák" s poškodenou ulitou tak môže mať rýchly prísun kalcia. Nevýhoda je to, že ak to naberie vlhkosť, stane sa z toho hmota ktorá sa podobá sádre.

 Dolomit je dobrý na zahrabanie do substrátu, pretože aj "túlavý" slimák, ktorý všade lozí, zahrabáva sa, ignoruje jedlo - má prístup k vápniku. Nevýhodou je zápach ak použijete veľkú dávku.

 Škrupiny z vajec sú najdostupnejšou variantou ako dopriať dostatok vápnika Vaším slizkým kamarátom.


Ja používam kombináciu sépiových kostí, škrupín z vajec a vápniku na plastovej miske.